Macke

2. Da li birate pravu hranu za mačke i pse?

Šta znači premijum?

Izvori i dostupnost različitih hranljivih sastojaka ključni su u odabiru prave hrane za vašeg psa. Hrana za kućne ljubimce varira u kvalitetu sastojaka, formuli i hranjivoj vrednosti u hrani. Premium i super premium hrana za kućne ljubimce obično ima više standarde u svakoj od ovih važnih elemenata.

Prehrambene potrebe vašeg ljubimca zasnivaju se na uzrastu, nivou aktivnosti, temperamentu, okruženju i fizičkom stanju. Potražite hranu koja više odgovara vašem ljubimcu i okolini, a ne rasi. Ako niste sigurni koju hranu odabrati vašem kućnom ljubimcu, obratite se svom lokalnom Husse nutricionisti.

Premium hrana za kućne ljubimce obično ima kvalitetnije izvore proteina, nema veštačkih boja, i dodaje antioksidante, vitamine i hranljive sastojke. Bolji sastojci znače bolju svarljivost i doprinose boljem zdravlju vašeg ljubimca. Hranjiva vrednost po kilogramu veća je od većine ekonomskih marki, što znači da će vaš kućni ljubimac morati da pojede manje premium marke kako bi dobio istu ishranu, što takođe znači da je ekonomičnija.

Glavna razlika osim troškova je i količina stolice! Ako vaš pas mora da pojede više ekonomične marke od premijum marke za isti hranljivi sadržaj, moraćete odložiti puno više otpada. Pre nego što kupite, uporedite savet za hranjenje od svake marke (obično na poleđini vreće). Možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da su premijum i super premijum marke zapravo jeftinije i zdravije za vašeg ljubimca.

Kada pogledate analizu hranljivih sastojaka na poleđini pakovanja, utvrdićete minimalne nivoe proteina, vlakana i masti u ishrani. Ali takođe morate pažljivo ispitati sastojak koji se zasniva na njihovom procentu u hrani.

Neke ključne tačke koje bi trebalo utvrditi pre nego što odaberete hranu vašeg ljubimca:

·         IZVOR PROTEINA

Izvori proteina visokog kvaliteta treba da sadrže proteine životinjskog porekla. Proteini biljnog izvora se obično koriste u mnogim namirnicama za pse, ali nisu dobri zbog nedostatka dovoljnih količina aminokiselina.

Više od 50% svakog trupa životinje se ne koristi u ljudskoj hrani. Šta ostane od lešine? glave, papci, kosti, krv, creva, pluća, slezina, jetra, ligamenti, masti, nerođene bebe i drugi delovi koje ljudi uopšte ne konzumiraju – koriste ih neki proizvođači hrane za kućne ljubimce prilikom proizvodnje; hrana za kućne ljubimce, stočna hrana, đubriva, industrijska maziva, sapun, guma i drugi proizvodi. Ovi „drugi delovi“ su poznati i kao „nusproizvodi“. Sporedni proizvodi se koriste u hrani za živinu i stoku, kao i u nekim fabrikama hrane za kućne ljubimce.

Hranljivi kvalitet nusproizvoda, obroka i varenja može varirati od serije do serije. James Morris i Kuinton Rogers, sa Kalifornijskog univerziteta u Veterinarskoj školi Davis, tvrde da su „hrana za kućne ljubimce” proizvedene upotrebom sastojaka uglavnom sporedni proizvodi iz mesa, peradi iz riblje industrije i ne daju garancije o adekvatnosti ishrane ,ne isporučuju adekvatne esencijalne aminokiseline potrebne za proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Bolje robne marke hrane za kućne ljubimce, kao što su mnoge „super premium“, „prirodne“ i „organske“ vrste, nikada ne koriste sporedne proizvode za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

  • UPOTREBA MLEVENOG MESA U INDUSTIJI HRANE ZA KUĆNE KLJUBIMCE

 

Kao što je definisano u Vebsterovom rečniku, mlevenje je „proces za industrijsku upotrebu: mlevenje leševa stoke i vađenje masnoće, mrvica itd., Topljenjem“. Drugim rečima, sirovine se bacaju u veliku posudu i kuvaju nekoliko sati. Prerada odvaja masti, uklanja vodu i ubija bakterije, viruse, parazite i druge organizme. Međutim, visoke temperature koje se koriste (270 ° F / 130 ° C) mogu izmeniti ili uništiti prirodne enzime i proteine koji se nalaze u sirovim sastojcima. Uvek izbegavajte upotrebu hrane za kućne ljubimce koja sadrži topljeno,mleveno meso.

 

  • KONZERVANSI

 

Hemijski konzervansi poput BHA, BHT i etoksikvina često se dodaju u hranu za kućne ljubimce. Prirodni konzervansi poput vitamina C, vitamina E i ulja ruzmarina, klinčića ili drugih začina su bolja alternativa. Prirodni konzervansi ne pružaju toliko dugo trajanje, ali su zdraviji.

 

  • ANTIOKSIDANTI

 

Antioksidanti se često dodaju hrani za pse da bi dopunio i pomogao imuni sistem psa. Antioksidanti mogu pomoći u odvraćanju od mnogih bolesti, uključujući bolest bubrega, bolesti srca i rak.

 

  • VEŠTAČKE BOJE

 

Veštačke boje se često koriste u nekim namirnicama za kućne ljubimce u vizuelne svrhe, ali to nije potrebno, a neke su povezane sa medicinskim problemima.

 

Korišćenje prave kvalitetne hrane za kućne ljubimce minimalna je odgovornost vlasnika kućnih ljubimaca. Među visokokvalitetnim proizvođačima hrane za kućne ljubimce je i Husse, švedski brend koji proizvodi visokokvalitetnu hranu za kućne ljubimce od 1987. Husse koristi samo visoko kvalitetne sastojke. Meso pogodno za ljudsku ishranu. Svi proizvodi su bez veštačkih aditiva i boja i obogaćeni su antioksidansima. Husse fabriku reguliše EU i sertifikuje ISO. Husse nudi širok spektar hrane za kućne ljubimce, uključujući suvu hranu i mokru hranu za pse i mačke svih uzrasta, od mačića i štenaca do starijih. Husse takođe imaju hipoalergenu hranu za pse za osetljive pse i štenad, hranu za pse velikih pasmina ili malih pasmina i hranu za radne pse.

1. Zanimljivo da znate o mačkama

Da li ste znali da obogaćivanje okoline za mačke takođe poboljšavate zdravlje vaših mačaka? Važno je osigurati da okruženje u kojem mačka živi ima ono što mački treba. Poštovanje mačije prirode pomoći će u sprečavanju problema poput stvaranja urinarnog kamenja . Obezebedite im:

  • Kutija sa posipom (po previlu bi treblo da bude jedna kutija za jednu mačku: jednom dnevno čišćenje njihovog posipa)
  • Obezbedite im grebalice
  • Mesto za odmor I dremku
  • Igračke
  • Fontanu sa vodom

Scroll