'

Macke

4.Česte bolesti mačaka izazvane ishranom – Hipervitaminoza A kod mačaka

Hipervitaminoza A je skeletna bolest koja se razvija posle prekomernog unosa vitamina A. Visoke koncentracije vitamina A uzrokuju abnormalne i povećane formacije kostiju. Ovo je stanje najčešće kod mačaka. Može biti pogođeno bilo koje doba, rasa ili pol, mada se stanje najčešće vidi kod mačaka između dve i devet godina.

Najčešći uzrok je hranjenje prevelikom količinom jetre.

Jetra može biti zdrava poslastica za vašeg ljubimca, ali previše može biti štetno što dovodi do toksičnosti vitamina A ili hipervitaminoze A. Životinje sa hipervitaminozom A pokazaće znakove gubitka težine, prekomernog rasta kostiju na kičmi i laktovima, deformisanih kostiju i anoreksije . Ako se ovo stanje ne leči, može prouzrokovati smrt. To se može dogoditi ako životinja pojede najmanje tri obroka kuvane jetre nedeljno ili sirove jetre. Životinje koje uzimaju dodatke vitamina A i jedu jetru su izložene većem riziku od predoziranja.

Dodatne informacije

Hipervitaminoza A je skeletna bolest koja se javlja usled prekomernog unosa vitamina A. Prouzrokuje kalcifikaciju skeleta. Toksičnost ovog vitamina rastvorljivog u mastima je neobična u životinjskom carstvu, jer je glavni izvor hranljivog vitamina A za većinu vrsta u obliku biljnog pigmenta, beta-karotena. Iako karoten nije toksičan i njegova hidroliza i apsorpcija pažljivo regulišu creva, pripremljeni vitamin A može biti izuzetno toksičan ako se unosi u velikim količinama. Samo mesojedi konzumiraju sav ili najveći deo ovog vitamina A kao preformirani retinil palmitat koji se čuva u tkivima, posebno u jetri njihovog plena. Ova osobina opet čini mačku ranjivom zbog hranljivih poremećaja u ishrani.

Klinička slika

Kod mačaka sa ovim problemom obično se razvija krutost i bolnost mišića, hiperkineza i ekstremna nežnost zglobova, uključujući cervikalni skelet. Zglobovi kojima je povezan koštanim egzostozama koje se razvijaju duž mišića izmedju vratnih pršljenova, rebara i dugih kostiju prednjih udova. Ovo stanje obično prati anoreksija, gubitak težine, egzoftalmija i neoprezan izgled i mogu dovesti do vlažnih ekcema, alopecije, ljuskavog dermatitisa, ascitesa i smrti. Jetra pogođene mačke mogu da koncentrišu vitamin A u izvanrednim nivoima (25000 mg / kg u poređenju sa normalnim 100–250 mg / kg). Deformacija cervikalne spondiloze, kako je stanje nazvano, može biti osakaćen klinički entitet kod mačaka starosti od dve do devet godina. Ovi istraživači su reprodukovali sindrom kod odvajanja mačića hranjenjem vitamina A u nivou od 20000–30000 mg / kg telesne težine / dan, odnosno 100 puta više od normalnog unosa u periodu od šest meseci. Kod nižih doza, sama cervikalna spondiloza, bez drugih nuspojava, može biti jedini klinički znak. Uklanjanje vitamina A iz ishrane teži poboljšanju toksičnih znakova, uključujući i osetljivost cervikalnog skeleta na palpaciju. Promene kostiju traju iako se s vremenom događa značajno vraćanje  u normalu. Visoke doze vitamina A, koje su kratki vremenski periodi konzumirale dojilje, dovele su do akutne toksičnosti sa depresijom rasta kosti tokom razvoja. Toksičnost je povezana s privremenom neplodnošću kod mužijaka, ali iznenađujuće nije kod ženki u kojima se mogu začeti i roditi relativno normalni mačići.

Mehanizmi toksičnosti vitamina A

Većina okolnosti povezanih sa ovom toksičnošću kod mačaka karakteristične su za višak vitamina A. Potrebno je napomenuti da je nivo vitamina A potreban za izazivanje toksičnosti kod pacova, mačaka i pasa (> 2.000.000 g / kg) otprilike deset puta veći od normalnog praga za većinu vrsta, uključujući i čoveka. Logično objašnjenje ove razlike moglo bi biti povezano sa sintezom i metabolizmom proteina koji veže retinol (RBP). Zaliha RBP-a obično se veže na vitamin A tokom njegovog transporta u krvi, čime se štite ćelijske membrane i tkiva od citotoksičnog dejstva velike količine nevezanog ili slobodnog retinola. Uklanjanje vitamina A iz ishrane obično rezultira brzim oporavkom mačke.

3.Urinarni problem kod mačaka

Malo je faktora koji mogu negativno uticati na mokraćni sistem mačaka. Jedan od problema koji bi mogao uticati na donji mokraćni sistem vaše mačke često će sprečiti da se mačija bešika pravilno isprazni ili čak može izazvati ozbiljnu ili čak fatalnu blokadu njihove uretre. Uretra je cev koja povezuje bešiku sa spoljašnjim delom vaše mačke. Najčešći problem koji će uzrokovati ovo je bolest mačaka donjeg mokraćnog trakta (FLUTD). Ovo je najčešći problem u mokraći kod domaćih mačaka, a nekada se zvao Feline urološki sindrom ili FUS. FLUTD zapravo nije jedan problem, već je skup različitih kliničkih simptoma koji mogu imati više od jednog uzroka. Najčešći simptomi FLUTD su učestalije ili vidljivo bolnije mokrenje, krv u urinu vaše mačke ili češće lizanje otvora za mokraću. Najbolji pristup lečenju FLUTD je utvrđivanje izvornog uzroka. To može biti kamenčići u mokraćnoj bešici, blokade mokraćnih puteva, infekcije ili karcinom. Drugi simptom FLUTD je cistitis, ovo je opis koji se koristi kada prethodni simptomi nisu prisutni i takođe poznat kao upala bešike.

Mačke koje imaju problema sa bubrezima uglavnom će imati smanjenu sposobnost izlučivanja otpadnih proizvoda u mokraću. To može dovesti do potencijalno štetnog nakupljanja toksina u njihovom krvotoku. Iako se neki problemi sa bubrezima mogu pojaviti iznenada, hronična bolest bubrega će se pojavljivati sporije tokom određenog vremena. Veterinarska procena je apsolutno neophodna. Stalna nega i pažljivo upravljanje ishranom omogućiće nekim mačkama koje imaju neke određene probleme sa bubrezima da prežive uz dostojan kvalitet života.

KOJI SU UZROCI BUBREŽNIH PROBLEMA?

- Bubrežni uzroci često mogu biti uzrokovani sledećim :

- Nizak krvni pritisak

- infekcija

- Bolesti imunog sistema

- Kongenitalna ili nasledna bolest

- Tumor

- Smanjen protok krvi do bubrega

- Povreda bubrega

- Urinarne prepreke poput kamenčića

- izloženost toksinima, posebno se odnosi na antifriz

Koji su neki od znakova problema bubrega? 

Problemi s bubrezima često se mogu prepoznati po sledećim simptomima:

- Gubitak / smanjeni apetit

- Gubitak težine

- Povraćanje ili/i dijarea

- Letrgija ili depresija

- Dehidratacija

- Promene u konzumaciji vode

- Bol u predelu bubrega

- Odbijanje korišćenja posipa

- Čirevi u ustima

- Neprijatan zadah

- Zatvor

- Krv u urinu

- Ne mogućnost mokrenja ili bolno mokrenje

- Teturanje , kao da su pijane

 

Koje mačke su sklone problemima sa bubrezima?

Starije mačke češće oboljevaju od bolesti bubrega, mada se mogu pojaviti kod mačaka bilo koje životne dobi. Neki problemi sa bubrezima mogu se pojaviti od rođenja. Određene rase (Persijanci) više su u riziku od razvoja naslednih problema s bubrezima. Mačke koje više vremena provode napolju često su više izložene riziku od razvoja bubrežnih problema, jer su izložene toksinima, poput antifriza.

Kako se mogu dijagnostikovati problemi sa bubrezima?

Bolesti bubrega mogu se dijagnostikovati na brojne načine. Vaš veterinar će uzeti uzorke krvi i urina, a takođe će izvršiti fizički pregled. Ako su potrebne, mogu se uraditi i dodatna ispitivanja poput radiografije, ultrazvuka, testova krvnog pritiska ili biopsije bubrega.

Kako se leče problemi sa bubrezima kod mačaka?

Specifičan uzrok bolesti bubrega može biti teško utvrditi. Ako mačka pati od zatajenja bubrega, tada će biti potrebno hitno lečenje. Bilo koja akutna bolest bubrega može se dijagnostikovati rano i može se lečiti.

 Lečenje problema sa bubrezima

 • Lekovi
 • Ishrana (Katt Urinary)
 • Upravljanje ne pravilnostima elektrolita
 • Terapija tečnostima
 • Poboljšavanje anemije
 • Lekovi za povišen krvni pritisak, povraćanje ili gastrointestinalne probleme
 • Dializa
 • Transplantacija

Da li bi mačke sa bubrežnim problemima trebalo hraniti posebnom hranom?

Posebna ishrana neće izlečiti bubrežne bolesti, ali upravljanje unosom belančevina, fosfora i natrijuma vašoj mački zaista može pomoći da umanji simptome bubrežnih problema i možete poboljšati opšte stanje vašeg ljubimca. Husse preporučuje Katt Urinar za mačke sa gore navedenim problemima. Imajte na umu da promene u ishrani vaše mačke ne treba naglo da se prave. Postepeno prebacite vašu mačku na novu hranu kako biste omogućili mačijem digestivnom sistemu da pravilno vari novu hranu.

.

2. Da li birate pravu hranu za mačke i pse?

Šta znači premijum?

Izvori i dostupnost različitih hranljivih sastojaka ključni su u odabiru prave hrane za vašeg psa. Hrana za kućne ljubimce varira u kvalitetu sastojaka, formuli i hranjivoj vrednosti u hrani. Premium i super premium hrana za kućne ljubimce obično ima više standarde u svakoj od ovih važnih elemenata.

Prehrambene potrebe vašeg ljubimca zasnivaju se na uzrastu, nivou aktivnosti, temperamentu, okruženju i fizičkom stanju. Potražite hranu koja više odgovara vašem ljubimcu i okolini, a ne rasi. Ako niste sigurni koju hranu odabrati vašem kućnom ljubimcu, obratite se svom lokalnom Husse nutricionisti.

Premium hrana za kućne ljubimce obično ima kvalitetnije izvore proteina, nema veštačkih boja, i dodaje antioksidante, vitamine i hranljive sastojke. Bolji sastojci znače bolju svarljivost i doprinose boljem zdravlju vašeg ljubimca. Hranjiva vrednost po kilogramu veća je od većine ekonomskih marki, što znači da će vaš kućni ljubimac morati da pojede manje premium marke kako bi dobio istu ishranu, što takođe znači da je ekonomičnija.

Glavna razlika osim troškova je i količina stolice! Ako vaš pas mora da pojede više ekonomične marke od premijum marke za isti hranljivi sadržaj, moraćete odložiti puno više otpada. Pre nego što kupite, uporedite savet za hranjenje od svake marke (obično na poleđini vreće). Možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da su premijum i super premijum marke zapravo jeftinije i zdravije za vašeg ljubimca.

Kada pogledate analizu hranljivih sastojaka na poleđini pakovanja, utvrdićete minimalne nivoe proteina, vlakana i masti u ishrani. Ali takođe morate pažljivo ispitati sastojak koji se zasniva na njihovom procentu u hrani.

Neke ključne tačke koje bi trebalo utvrditi pre nego što odaberete hranu vašeg ljubimca:

·         IZVOR PROTEINA

Izvori proteina visokog kvaliteta treba da sadrže proteine životinjskog porekla. Proteini biljnog izvora se obično koriste u mnogim namirnicama za pse, ali nisu dobri zbog nedostatka dovoljnih količina aminokiselina.

Više od 50% svakog trupa životinje se ne koristi u ljudskoj hrani. Šta ostane od lešine? glave, papci, kosti, krv, creva, pluća, slezina, jetra, ligamenti, masti, nerođene bebe i drugi delovi koje ljudi uopšte ne konzumiraju – koriste ih neki proizvođači hrane za kućne ljubimce prilikom proizvodnje; hrana za kućne ljubimce, stočna hrana, đubriva, industrijska maziva, sapun, guma i drugi proizvodi. Ovi „drugi delovi“ su poznati i kao „nusproizvodi“. Sporedni proizvodi se koriste u hrani za živinu i stoku, kao i u nekim fabrikama hrane za kućne ljubimce.

Hranljivi kvalitet nusproizvoda, obroka i varenja može varirati od serije do serije. James Morris i Kuinton Rogers, sa Kalifornijskog univerziteta u Veterinarskoj školi Davis, tvrde da su „hrana za kućne ljubimce” proizvedene upotrebom sastojaka uglavnom sporedni proizvodi iz mesa, peradi iz riblje industrije i ne daju garancije o adekvatnosti ishrane ,ne isporučuju adekvatne esencijalne aminokiseline potrebne za proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Bolje robne marke hrane za kućne ljubimce, kao što su mnoge „super premium“, „prirodne“ i „organske“ vrste, nikada ne koriste sporedne proizvode za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

 • UPOTREBA MLEVENOG MESA U INDUSTIJI HRANE ZA KUĆNE KLJUBIMCE

 

Kao što je definisano u Vebsterovom rečniku, mlevenje je „proces za industrijsku upotrebu: mlevenje leševa stoke i vađenje masnoće, mrvica itd., Topljenjem“. Drugim rečima, sirovine se bacaju u veliku posudu i kuvaju nekoliko sati. Prerada odvaja masti, uklanja vodu i ubija bakterije, viruse, parazite i druge organizme. Međutim, visoke temperature koje se koriste (270 ° F / 130 ° C) mogu izmeniti ili uništiti prirodne enzime i proteine koji se nalaze u sirovim sastojcima. Uvek izbegavajte upotrebu hrane za kućne ljubimce koja sadrži topljeno,mleveno meso.

 

 • KONZERVANSI

 

Hemijski konzervansi poput BHA, BHT i etoksikvina često se dodaju u hranu za kućne ljubimce. Prirodni konzervansi poput vitamina C, vitamina E i ulja ruzmarina, klinčića ili drugih začina su bolja alternativa. Prirodni konzervansi ne pružaju toliko dugo trajanje, ali su zdraviji.

 

 • ANTIOKSIDANTI

 

Antioksidanti se često dodaju hrani za pse da bi dopunio i pomogao imuni sistem psa. Antioksidanti mogu pomoći u odvraćanju od mnogih bolesti, uključujući bolest bubrega, bolesti srca i rak.

 

 • VEŠTAČKE BOJE

 

Veštačke boje se često koriste u nekim namirnicama za kućne ljubimce u vizuelne svrhe, ali to nije potrebno, a neke su povezane sa medicinskim problemima.

 

Korišćenje prave kvalitetne hrane za kućne ljubimce minimalna je odgovornost vlasnika kućnih ljubimaca. Među visokokvalitetnim proizvođačima hrane za kućne ljubimce je i Husse, švedski brend koji proizvodi visokokvalitetnu hranu za kućne ljubimce od 1987. Husse koristi samo visoko kvalitetne sastojke. Meso pogodno za ljudsku ishranu. Svi proizvodi su bez veštačkih aditiva i boja i obogaćeni su antioksidansima. Husse fabriku reguliše EU i sertifikuje ISO. Husse nudi širok spektar hrane za kućne ljubimce, uključujući suvu hranu i mokru hranu za pse i mačke svih uzrasta, od mačića i štenaca do starijih. Husse takođe imaju hipoalergenu hranu za pse za osetljive pse i štenad, hranu za pse velikih pasmina ili malih pasmina i hranu za radne pse.

1. Zanimljivo da znate o mačkama

Da li ste znali da obogaćivanje okoline za mačke takođe poboljšavate zdravlje vaših mačaka? Važno je osigurati da okruženje u kojem mačka živi ima ono što mački treba. Poštovanje mačije prirode pomoći će u sprečavanju problema poput stvaranja urinarnog kamenja . Obezebedite im:

 • Kutija sa posipom (po previlu bi treblo da bude jedna kutija za jednu mačku: jednom dnevno čišćenje njihovog posipa)
 • Obezbedite im grebalice
 • Mesto za odmor I dremku
 • Igračke
 • Fontanu sa vodom

Scroll