'

Psi

4.KOJI FAKTORI ODREDJUJU ENERGETSKE POTREBE PASA?

ENERGETSKE POTREBE PASA

Potrebe za energijom su određuje nekoliko faktora : 

1. Telesna masa ili veličina psa 

Telesna masa psa je, naravno, najvažniji faktor. Važno je znati da se potrebe za energijom ne povećavaju linearno. Mali psi imaju brži metabolizam i relativno veću telesnu površinu (faktor koji određuje gubitak energije). Zbog toga je malim psima potrebno relativno više energije izraženo po kg telesne mase.  Potrebe za održavanjem energije mogu se izračunati sledećom formulom: 
ME = 132kcal X BW0.75 
Gde je : 
ME = potrebe za metaboličkom emergijom 
BW = telesna masa u kg 
(BW)0.75 = metabolička težina 
                
2. Aktivnost 
Za fizički aktivne pse potrebna je dodatna energija. Psi koji mnogo vežbaju imaju veće potrebe za energijom. Količina energije potrebna za vežbanje zavisi od intenziteta i dužine aktivnosti. Trke hrtova uglavnom su vežbanje u kratkom vremenu i povećavaju energetske potrebe za samo 10 do 20%, dok su trke vuče saonica vežba koja povećavajući zahteve sa faktorima od 2 do 4. 
 
Suplementi za povećanu aktivnost
Energija – proteini
Minerali – vitamini
Potrebe za održavanjem
 
3. Psihološki status 
Tokom uzgoja postoje dodatni zahtevi za proizvodnju novog telesnog tkiva i / ili proizvodnju mleka: 
• Gestacija: prehrambene potrebe povećavaju se tek u drugoj polovini gestacije (+/- 10% više energije nedeljno).
• Dojenje: Tokom perioda laktacije potrebe su enormno povećane. Na vrhu laktacije, potrebe su 3 do 4 puta veće. 
• Rast: Tokom rasta potrebna je dodatna energija za proizvodnju novih telesnih tkiva. Mladim psima na početku rasta potrebno je dvostruko više energije od odraslih pasa iste veličine. Kada se dostigne 40% telesne mase odraslih, psi koji rastu i dalje trebaju 60% više energije nego odrasli. Kada se dostigne 80% težine odraslih, energetske potrebe su 20% veće nego kod odraslih.
 
4. Okruženje 
Okruženje psa igra važnu ulogu. Očigledno je da će psima koji žive u malom, zagrejanom stanu biti potrebno manje energije nego psima smeštenim u velikim odgajivačnicama na otvorenom. Takođe temperatura i godišnje doba su bitni faktori. Tokom zimskih meseci psi smešteni van kuće često jedu duplo više nego što jedu tokom letnjih meseci.

3. Koje 3 hranljive materije u hrani za pse obezbeđuju energiju?

ENERGIJA

Od svih hranljivih sastojaka u hrani, samo 3 daju energiju::

  1. Masti
  2. Ugljeni hidrati
  3. Proteini

Kako sadržaj energije u hrani određuje koliko treba da unese životinja, gustina energije ova tri elementa određuje količinu kojm treba da nahranite vašeg ljubimca.

Da li sve ove hranjive materije sadrže istu količinu energije?

ENERGIJA 2

Masti sadrže dvostruko više energije od proteina i ugljenih hidrata. Metabolizmom masti od 1 grama dobija se cca. 9 kcal, dok 1 gram ugljenih hidrata ili 1 gram proteina daje samo 4 kcal. Iz tog razloga, hrana za kućne ljubimce sa visokim sadržajem masti obično ima najveći energetski sadržaj. Kada upoređujete hranu za pse, proizvod sa najvećim % masti će imati najveći sadržaj energije. Količina kojom će se hraniti biće najmanja za proizvod sa najvećim % masti. Ishrana sa visokom %  masnoće namenjena je psima kojima je potrebno mnogo energije. Ishrana za radne pse ili sportske pse (vuča saonica) treba da sadrži visok % masti.

2. Da li birate pravu hranu za mačke i pse?

Šta znači premijum?

Izvori i dostupnost različitih hranljivih sastojaka ključni su u odabiru prave hrane za vašeg psa. Hrana za kućne ljubimce varira u kvalitetu sastojaka, formuli i hranjivoj vrednosti u hrani. Premium i super premium hrana za kućne ljubimce obično ima više standarde u svakoj od ovih važnih elemenata.

Prehrambene potrebe vašeg ljubimca zasnivaju se na uzrastu, nivou aktivnosti, temperamentu, okruženju i fizičkom stanju. Potražite hranu koja više odgovara vašem ljubimcu i okolini, a ne rasi. Ako niste sigurni koju hranu odabrati vašem kućnom ljubimcu, obratite se svom lokalnom Husse nutricionisti.

Premium hrana za kućne ljubimce obično ima kvalitetnije izvore proteina, nema veštačkih boja, i dodaje antioksidante, vitamine i hranljive sastojke. Bolji sastojci znače bolju svarljivost i doprinose boljem zdravlju vašeg ljubimca. Hranjiva vrednost po kilogramu veća je od većine ekonomskih marki, što znači da će vaš kućni ljubimac morati da pojede manje premium marke kako bi dobio istu ishranu, što takođe znači da je ekonomičnija.

Glavna razlika osim troškova je i količina stolice! Ako vaš pas mora da pojede više ekonomične marke od premijum marke za isti hranljivi sadržaj, moraćete odložiti puno više otpada. Pre nego što kupite, uporedite savet za hranjenje od svake marke (obično na poleđini vreće). Možda ćete biti iznenađeni kada otkrijete da su premijum i super premijum marke zapravo jeftinije i zdravije za vašeg ljubimca.

Kada pogledate analizu hranljivih sastojaka na poleđini pakovanja, utvrdićete minimalne nivoe proteina, vlakana i masti u ishrani. Ali takođe morate pažljivo ispitati sastojak koji se zasniva na njihovom procentu u hrani.

Neke ključne tačke koje bi trebalo utvrditi pre nego što odaberete hranu vašeg ljubimca:

·         IZVOR PROTEINA

Izvori proteina visokog kvaliteta treba da sadrže proteine životinjskog porekla. Proteini biljnog izvora se obično koriste u mnogim namirnicama za pse, ali nisu dobri zbog nedostatka dovoljnih količina aminokiselina.

Više od 50% svakog trupa životinje se ne koristi u ljudskoj hrani. Šta ostane od lešine? glave, papci, kosti, krv, creva, pluća, slezina, jetra, ligamenti, masti, nerođene bebe i drugi delovi koje ljudi uopšte ne konzumiraju – koriste ih neki proizvođači hrane za kućne ljubimce prilikom proizvodnje; hrana za kućne ljubimce, stočna hrana, đubriva, industrijska maziva, sapun, guma i drugi proizvodi. Ovi „drugi delovi“ su poznati i kao „nusproizvodi“. Sporedni proizvodi se koriste u hrani za živinu i stoku, kao i u nekim fabrikama hrane za kućne ljubimce.

Hranljivi kvalitet nusproizvoda, obroka i varenja može varirati od serije do serije. James Morris i Kuinton Rogers, sa Kalifornijskog univerziteta u Veterinarskoj školi Davis, tvrde da su „hrana za kućne ljubimce” proizvedene upotrebom sastojaka uglavnom sporedni proizvodi iz mesa, peradi iz riblje industrije i ne daju garancije o adekvatnosti ishrane ,ne isporučuju adekvatne esencijalne aminokiseline potrebne za proizvodnju hrane za kućne ljubimce. Bolje robne marke hrane za kućne ljubimce, kao što su mnoge „super premium“, „prirodne“ i „organske“ vrste, nikada ne koriste sporedne proizvode za proizvodnju hrane za kućne ljubimce.

  • UPOTREBA MLEVENOG MESA U INDUSTIJI HRANE ZA KUĆNE KLJUBIMCE

 

Kao što je definisano u Vebsterovom rečniku, mlevenje je „proces za industrijsku upotrebu: mlevenje leševa stoke i vađenje masnoće, mrvica itd., Topljenjem“. Drugim rečima, sirovine se bacaju u veliku posudu i kuvaju nekoliko sati. Prerada odvaja masti, uklanja vodu i ubija bakterije, viruse, parazite i druge organizme. Međutim, visoke temperature koje se koriste (270 ° F / 130 ° C) mogu izmeniti ili uništiti prirodne enzime i proteine koji se nalaze u sirovim sastojcima. Uvek izbegavajte upotrebu hrane za kućne ljubimce koja sadrži topljeno,mleveno meso.

 

  • KONZERVANSI

 

Hemijski konzervansi poput BHA, BHT i etoksikvina često se dodaju u hranu za kućne ljubimce. Prirodni konzervansi poput vitamina C, vitamina E i ulja ruzmarina, klinčića ili drugih začina su bolja alternativa. Prirodni konzervansi ne pružaju toliko dugo trajanje, ali su zdraviji.

 

  • ANTIOKSIDANTI

 

Antioksidanti se često dodaju hrani za pse da bi dopunio i pomogao imuni sistem psa. Antioksidanti mogu pomoći u odvraćanju od mnogih bolesti, uključujući bolest bubrega, bolesti srca i rak.

 

  • VEŠTAČKE BOJE

 

Veštačke boje se često koriste u nekim namirnicama za kućne ljubimce u vizuelne svrhe, ali to nije potrebno, a neke su povezane sa medicinskim problemima.

 

Korišćenje prave kvalitetne hrane za kućne ljubimce minimalna je odgovornost vlasnika kućnih ljubimaca. Među visokokvalitetnim proizvođačima hrane za kućne ljubimce je i Husse, švedski brend koji proizvodi visokokvalitetnu hranu za kućne ljubimce od 1987. Husse koristi samo visoko kvalitetne sastojke. Meso pogodno za ljudsku ishranu. Svi proizvodi su bez veštačkih aditiva i boja i obogaćeni su antioksidansima. Husse fabriku reguliše EU i sertifikuje ISO. Husse nudi širok spektar hrane za kućne ljubimce, uključujući suvu hranu i mokru hranu za pse i mačke svih uzrasta, od mačića i štenaca do starijih. Husse takođe imaju hipoalergenu hranu za pse za osetljive pse i štenad, hranu za pse velikih pasmina ili malih pasmina i hranu za radne pse.

1.Da li pas težak 40kg jede duplo više od psa težine 20kg?

pas

Potrebe za energijom nisu linearno povezane sa telesnom težinom: Velikim psima je potrebno manje energije po kg telesne mase nego malim psima. To je zato što mali psi imaju brži  metabolizam i gube više energije jer imaju veću telesnu površinu u odnosu na svoju telesnu težinu. Zbog toga se energetske potrebe izračunavaju putem „metaboličke telesne težine“, koja je telesna težina (BW) i snaga 0.75 (BW)0.75.

Potrebe za održavanjem energije mogu se izračunati sledećom formulom:

ME = 132kcal X BW0.75

Gde je:

ME = potreba za metaboličkom energijom

BW = telesna težina u kg

(BW)0.75 = metabolička težinaZaključak: Pas od 40 kg će znatno manje pojesti nego dva psa od 20 kg.

Za psa od 20Kg potrebe 200.75*132 = 1248 kcal/dnevno

1248 X 2 = 2496 kcal

 

Za psa od 40Kg potrebe 400.75*132 = 2100 kcal/dnevno

Ovo je manje od 2496kcal

Scroll