'

Česta pitanja


1. Proteini?

Pored vode, proteini su najrasprostranjeniji molekuli u telu ljubimca. Proteini se nalaze u svim ćelijama i istovremeno su glavna gradivna komponenta svih ćelija u telu, posebno mišića.Sastavljeni su od lanaca esencijalnih i ne esencijalnih amino kiselina.  Postoje proteini biljnog i životinjskog porekla, s'tim što se veći procenat esencijalnih amino kiselina  nalazi u proteinima životinjskog porekla. Važno je naglasiti da psi i mačke spadaju u karnivore čija je osnovna hrana meso. Samim tim je jako bitno da zbog odnosa amino kiselina unose dovoljnu količinu proteina životinjskog porekla. Mi se možemo pohvaliti velikim procentom mesa u našim proizvodima ( Valp 29% proteina od čega je 81% proteina životinjskog porekla) . Tako da obratite pažnju na pakovanju koliko je ukupan procenat proteina životinjskog porekla što vam je siguran pokazatelj da ćete vašem ljubimcu obezbediti optimalan unos hranljivih materija koje koriste iz hrane.

 

2. Šta je to hidrolizovani pileći protein i zašto ga dodajemo?

Hidroliza proteina se dobija dodavanjem vrste enzima koji razgrađuju proteine: oni se nazivaju proteinazama ili proteazama. Za ovu reakciju, temperatura i pH mešavine moraju biti optimalni, zbog toga se za ovaj proces koriste specijalni reakcioni rezervoari. Hidrolizovani pileći protein je ustvari protein piletine „iscepan“ na više delova i kao takvog ga organizam ne prepoznaje. Zbog ove osobine može se takodje dodavati i u ishranu pasa koji su alergični na protein piletine jer ga zbog svog stanja ( izdeljen na više delova ) organizam ne prepoznaje kao alergen ( što znači da ne može da izazove imonološku reakciju koja se manifestuje kao alergija).  Hidrolizovani pileći protein se koristi kako bi se pojačao ukus hrane.

 

 

3. Zašto dodajemo riblji obrok u naše proizvode?

Dodavanjem ribljeg obroka obezbedjujemo visoko kvalitetan izvor omega 3 masnih kiselina koje imaju više pozitivnih svojstava. Omega 3 masne kiseline su poznate po svojim antiinflamatornim svojstvima što znači da pospešuju imuni sistem. Takodje zbog toga koriste se u hipoalergenoj hrani jer smanjuju mogućnost nastanka alergijske reakcije. Pozitivan uticaj imaju na krzno i kožu, tako što kožu čine elastičnom a krzno sjajno i glatko.

 

 

4. Šta je L-karnitin?

 L-karnitin je amino kiselina čija je funkcija stimulacija sagorevanja masti u ćelijama tela. Ukoliko je u hrani prisutna velika koncentracija masti ( Pro Energi – masti 23% ) L-karnitin će uticati na to da se prvo sagorevaju masti iz hrane i koriste kao energija,dok u hrani sa niskim sadržajem masti (Prima Plus – masti 11% ) prvo će se sagoreti masti iz hrane i nakon toga će uticati na sagorevanje masti koje su nalaze u organizmu.

 

 

5. Da li je potrebno da štenetu pored vaše Valp hrane da dodajem kalcijum i fosfor dok je u razvoju?

Hrana Valp je super premijum proizvod iz naše palete proizvoda namenjen štencima srednjih rasa do odraslog doba ( 12-18 meseci starosti). U njenom sastavu se nalaze visoko kvalitetni sastojci kao i elementi koji se nalaze u optimalnom odnosu  neophodni za pravilan rast i razvoj šteneta, tako da ako se pridržavate tabele preporučenih dnevnih doza nemate razloga za dodavanjem bilo kakvih suplemenata. Samim dodavanjem suplemenata dovešćete do disbalansa kalcijuma i fosfora koji da bi se absorbovali moraju biti u adekvatnom odnosu, a to je upravo ono što možete naći u našoj hrani.

 

 

6. Da li minerali koji se nalaze u hrani za mačke mogu izazvati stvaranje kamena u urinarnom traktu?

Ne doprinose svi minerali stvaranju kamena u urinarnom traktu. Magnezijum i fosfor učestvuju u izgradnji struvitog tipa kamena u mokraćnim putevima tako da bi njihove koncentracije trebale biti smanjene. Povećan sadržaj Natrijuma smanjuje rizik od stvaranja taloga u mokraćnoj bešici tako što stimuliše unos vode koja razredjuje urin. Nedavne studije su pokazale da Kalijum ima zaštitni efekat na bubrege. Najvažniji faktor u sprečavanju nastanka kamena je kiselost urina. U prirodi životinjski proteini stvaraju kiseo urin dok proteini biljnog porekla uzrokuju alkalni urin koji izaziva taloženje minerala. Husse hrana za mačke sadrži velike količine proteina životinjskog porekla kao i sumpornih amino kiselina koji stvaraju optimalnu kiselost urina.

 

Scroll